Nyaralj otthon!

Mikor középiskolába jártam, gyakran elgondolkoztam azon, hogy mitől olyan más nyaralás után hazatérni. Akkor nem kaptam választ, de évekig mindig különleges alkalom volt, mikor hosszú idő után hazatértem.

Valamikor a huszas éveim végefelé jöttem rá, hogy a taposómalomból kiszállás után ilyen a hazatérés. Ezután én évekig dolgoztam azért, hogy a mindennapjaim ilyenek legyenek.

Pár éve ez egy mozgalommá kezdett válni és elnevezték az USÁ-ban staycationnek: a stay at home és a vacation összeolvasztásával. Nálunk “otthon nyaralás”, “nyaralj otthon” a megnevezése.

Ezután a kis bevezető után lássuk a medvét, hogyan is kell tervezni és miért éri meg?

Először is, ülj le és gondolkozz el azon, mitől nyaralás számodra a nyaralás! A vízparttól? A kirándulástól? A svédasztalos reggeli, kicsempészett szendvics és víz, majd egész napos városnézés jelenti A nyaralást? A múzeumok tömény élvezete? A bárhol bármit megveszek érzése (például kisüveges, cukros kóla, a fagyi, süti, kalóriaszámolgatás nélkül)? A gyerekek nélküli pihenés? A gyerekekkel való kinti játék?

Mindenkinek más és más.

Ülj le, tölts magadnak egy italt és gondolkozz!

A második feladat a környék feltérképezése. Milyen látnivalók vannak egy napi járásra? (Lehet busz-, és vonatközlekedés is a “járás”, de az autó most nem szerepel a tervekben! Legyen oda-, visszajárat is!)

És akkor kösd össze a két oldalt: a kívánságaidat, vágyaidat, igényeidet és a lehetőségeket! Például, mikor régen múzeumba kirándultál, mindig vettél a kiállításokkal kapcsolatos kis emléktárgyat, de a környéketeken csak biciklizni lehet. Ilyenkor készíthetsz albumot, gyűjthetsz fadarabot, kavicsot, amire felírod a dátumot és az útvonalat. Vagy strandolás közben mindig van hekk evés, de a patakparton nyilván nincs ilyesmi – otthon bekészíthetsz egy csomaggal, amit hazaérve ki lehet sütni; esetleg útba ejthető egy árus, akinél meg tudod venni. Próbáld ezeket az apróságokat összeszedegetni – pont ezektől nyaralás a nyaralás és más a szürke hétköznap.

Most kezdődik a pénzügyek hozzáigazítása a nyaraláshoz. A kirándulóhelyek szerint nézz utána, mennyibe kerül oda eljutni, mennyi a belépő, mihez ragaszkodsz és az mennyibe kerül. Magyarországon ezeket az információkat könnyedén meg lehet találni, keresésre fel!

Az egyebeket is számba kell venni. A reggeli, vacsora, útravaló, fürdőruha, póló, rövidnadrág, cipő, papucs, és a többi. Mindent írj fel, ami szükséges a nyaraláshoz.

Ezzel a listával menj bevásárolni! Van, amit hetekkel korábban is be tudsz szerezni, érdemes nézni az akciókat! A fagyi, hekk, ruhadarabok a szezon elején is megvehetőek olcsóbban, mikor a kereskedők a tavalyi készleteiktől szabadulnának.

Természetesen írj büdzsét, költségvetést! Egyelőre a terv oszlopot tudod kitölteni, a nyaralás közben gyűtsd össze a nyugtákat, jegyeket, plusz az emlékezeted, és a végén tudod majd összesíteni ezt is (hiszen a költéseidet figyeled már egy ideje, nem?)

Ha kész, számold ki a különbözetet. Ha a tervben többet terveztél és kevesebbet költöttél, túltervezted, ha kevesebbet terveztél, de többet költöttél, túlköltekeztél. Nézd meg azt is, mi volt az oka az eltérésnek, mert ez segít majd legközelebb ügyesebben tervezni! A cél az, hogy a különbség minimális legyen! Nem szégyen magadra költeni a pénzedet, sőt! De baj, ha mindig tovább nyújtózkodsz a takaródnál!

Ne csak a költéseket tartsd karban, hanem az otthon nyaralós ötleteket is! Menj végig a listádon, melyik program volt szuper, amit megismételnél, melyik amihez hasonlót még jó lenne átélni, és mi volt az, amiből rémálom lett, vagy csak nem volt olyan élvezhető, mint a többi. Ez az összegzés majd segít abban, hogy a következő nyaraláskor a jó ötleteket valósítsd meg és a rosszakat időben el tudd vetni.

És jön az új kérdés is.

És akkor vedd elő az első oldalt, a hetediket és a nyolcadikat és rögtön jönnek az ötletek, mit lehet a következő nyaralás alkamával kipróbálni!

Jó szórakozást a nyárra!

Ahhoz, hogy fantasztikus nyaralásban legyen részed, nem kell átutazni a fél világot. Karnyújtásnyira van tőled is a világ egyik fantasztikus szelete!

%d blogger ezt szereti: